- » Θεματική περιοχή και Περιεχόμενο
- » Πολιτικές ενότητας
- » Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης
- » Συντονιστές Έκδοσης
- » Συντακτική Επιτροπή
- » Επιμελητές Έκδοσης
Θεματική περιοχή και Περιεχόμενο
Το περιοδικό Κριτική Εκπαίδευση φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο.
Η δυναμική του διεθνούς πεδίου των σπουδών για την Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση είναι προφανής στις πρόσφατες εκθέσεις των βιβλιομετρικών βάσεων. Σύμφωνα με αυτές, διεθνώς κυκλοφορούν περί τα 90 περιοδικά, έχουν πραγματοποιηθεί 45 συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί 660.000 άρθρα τα οποία αναφέρονται στην Κριτική Παιδαγωγική.
Μέχρι σήμερα, Έλληνες ακαδημαϊκοί συμμετείχαν στον διεθνή διάλογο για την Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση δημοσιεύοντας άρθρα σε διεθνή περιοδικά, όπως, παραδείγματος χάρη, στο Journal of Critical Education Policy Studies που εκδίδεται εδώ και 15 χρόνια στη Βρετανία.
Επίσης, πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση του διεθνούς θεωρητικού ρεύματος της Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, οργανώνοντας τα 4 από τα 10 διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Στον δε ελληνικό χώρο, οργάνωσαν 2 πανελλήνια συνέδρια (στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα) και καθιέρωσαν το Θερινό Σχολείο Κριτικής Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.
Τα προηγούμενα πλαισιώθηκαν από μια ιδιαίτερα καρποφόρα εκδοτική δραστηριότητα. Αξίζει να αναφερθούν, παραδειγματικά, το βιβλίο των Γιώργου Γρόλλιου και Παναγιώτας Γούναρη, Απελευθερωτική και Κριτική Παιδαγωγική στην Ελλάδα (Gutenberg 2016), ο συλλογικός τόμος Κριτική Παιδαγωγική με επιμέλεια των δύο προαναφερθέντων (Gutenberg 2010) και η μετάφραση του έργου των Peter McLaren και Ramin Farahmandpur Για μια Παιδαγωγική της Αντίστασης (Τόπος 2013).
Συνεπώς, η έκδοση του περιοδικού Κριτική Εκπαίδευση έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής παρακαταθήκης που συγκροτήθηκε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα με σκοπό τον εμπλουτισμό της, αποτελώντας μια νέα εκδοτική συμβολή στις σπουδές για την Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση.
Η Κριτική Εκπαίδευση θα φιλοξενήσει εργασίες καταξιωμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών, ακαδημαϊκές μελέτες εκπαιδευτικών και την ολοένα αυξανόμενη παραγωγή ερευνητικών εργασιών, μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών νέων ερευνητών, που θα περάσουν τη δοκιμασία της επιστημονικής κρίσης.
Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού δεσμεύεται να λειτουργήσει χωρίς ελιτισμό και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, σταθερά προσανατολισμένη στην αντίθεση σε κάθε εκδοχή της συντηρητικής και τεχνοκρατικής παιδαγωγικής. Η Κριτική Εκπαίδευση θα συμβάλλει, με όλες τις δυνάμεις της, στην ανάπτυξη του δημοκρατικού ρεύματος της κριτικής-μετασχηματιστικής λογικής στο χώρο της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης, ρεύματος θεωρίας και πρακτικής το οποίο βρίσκεται σε ριζική αντιπαράθεση με την καπιταλιστική εξουσία, στοχεύοντας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση των υφιστάμενων εκμετάλλευση και καταπίεση κοινωνικών τάξεων και ομάδων.
Πολιτικές ενότητας
Άρθρα
-
Ανοικτές υποβολές | Έχει ευρετηριαστεί | Έχει περάσει από ομότιμη αξιολόγηση |
Πολιτική Ανοικτής Πρόσβασης
Το συγκεκριμένο περιοδικό παρέχει άμεση ανοικτή πρόσβαση στο περιεχόμενό του υποστηρίζοντας την αρχή της υποστήριξης της παγκόσμιας ανταλλαγής γνώσεων καθιστώντας διαθέσιμη ελεύθερα στο κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας.
Συντονιστές Έκδοσης
Κώστας Σκορδούλης, καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ
Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Συντακτική Επιτροπή
Αλεξίου Βασίλης, αναπληρωτής καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Γιώτη Λαμπρίνα, επίκουρη καθηγήτρια, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Γούναρη Παναγιώτα, καθηγήτρια, Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του University of Massachusetts, Boston
Δαφέρμος Μανώλης, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
Καραγιάννη Παναγιώτα, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Κατσιαμπούρα Γιάννα, επίκουρη καθηγήτρια, ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ
Λιάμπας Αναστάσιος, αναπληρωτής καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Νούτσος Χαράλαμπος (Μπάμπης), αφυπηρετήσας καθηγητής, ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ντρενογιάννη Ελένη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Παυλίδης Περικλής, αναπληρωτής καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Πολίτης Παναγιώτης, καθηγητής, ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τζήκας Χρήστος, αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ
Επιμελητές Έκδοσης
Ηλίας Μπόικος, Χριστίνα Νομικού, Γιάννα Κατσιαμπούρα